Maak kennis met de deelnemers van ‘Netwerk Ethiek van de Zorg vanuit Christelijk perspectief’ Vandaag: Lotte Voets (39 jaar)
Maak kennis met de deelnemers van ‘Netwerk Ethiek van de Zorg vanuit Christelijk perspectief’ Vandaag: Lotte Voets (39 jaar)
Welke achtergrond heb je qua opleiding en qua levensbeschouwing? Ik ben opgegroeid in Noord-Brabant in Dommelen. Van huis uit heb ik niet direct het geloof meegekregen. In de klas was ik de enige die niet gedoopt was. Toch deed ik mee met de catecheselessen en las ik zelf graag in de Bijbel. Later richtte ik me meer op studie Geneeskunde in Rotterdam en verwaterde dit. In 2014 ben ik in de paaswake (in de katholieke Kerk) gedoopt. In de jaren erna heb ik nog een MA Religion in Contemporary Society (Leiden), MA Zorg, ethiek en beleid (Tilburg) en MSc Palliative Care (King’s College London) gedaan. Op dit moment ben ik in de afrondende fase van een baccalaureate Theologie aan het Bonifatiusinstituut, dit is een dependence van de Pauselijke Universiteit van Lateranen (Rome)
Wat is je huidige werk en hoe kwam je daar in aanraking met medisch-ethische vragen? Op dit moment ben ik specialist ouderengeneeskunde met expertise Palliatieve zorg. Ik werk in een hospice en heb een aantal afdelingen met mensen met dementie, waarvan enkele met extra onbegrepen gedrag. Er zijn allerlei medisch-ethische vraagstukken waar ik mee te maken krijg. In de palliatieve zorg is dat natuurlijk de euthanasie (die ik overigens zelf niet doe), bewust stoppen met eten en drinken (nog geen casuistiek nu) en verwachtingen van mensen rondom het sterfproces. Persoonlijk vind ik het een kunst om de intrinsieke waardigheid van de mens in de laatste levensfase steeds te bevestigen en een integrale benadering van zorg voor te staan. In de gebrokenheid die de ziekte meebrengt denk ik dat wij als zorgprofessionals de taak hebben om deze waardigheid temidden van de gebrokenheid steeds weer te bevestigen.
Wat spreekt je aan in het netwerk? Samen optrekken in deze tijd en scherp blijven. De mens als beeld en gelijkenis van God borgt de intrinsieke waardigheid die niet van eigen waardering of bevestiging van anderen afhankelijk is. God verlangt het leven voor de mens. Dit geluid is echter steeds minder vanzelfsprekend, zeker nu de minderheid van de mensen in God gelooft. Het is fijn om het christelijk fundament te delen, te kunnen delen en leren van elkaar en zo sterker te worden om het kwetsbare met Liefde te beschermen. Wat verwacht je van het netwerk (wat wil je halen)? Ik verwacht te kunnen leren en groeien door de expertise van anderen en hoop steun te vinden in de gedeelde liefde van/voor Jezus Christus.
Wat kan het netwerk van jou verwachten? (wat kom je brengen)? Enthousiasme voor ethiek! Vanuit mijn werkveld heb ik de meeste ervaring met thematiek rondom het leveneinde, graag deel ik mijn kennis en opgedane vaardigheden. Mijn christelijk (medisch)ethisch denken is gekleurd door de zorgethiek en de katholieke medische ethiek. De zorgethiek bevestigt het relationele wezen van de mens en het katholieke ethisch denken kent een wereldwijd perspectief en zoekt de fundamentele principes die niet afhankelijk zijn van tijd en plaats, oftewel die universeel geldend zijn. Dit kan ik inbrengen.